Billiga Cyklar Online

Det är väldigt viktigt att en barncykel passar ordentligt, dvs att man inte köper en för stor cykel som barnet ska växa i under flera år. Barnet måste kunna starta och stanna på ett säkert sätt genom att nå ner till marken med fötterna. Även sittställningen är av största vikt så att barnet inte sitter fel och blir trött under cykelturen och tappar koncentrationen i trafiken. Nedan finner du de saker du ska tänka på när du ska köpa en barncykel till ditt barn.

Låt alltid barnet provsitta innan du väljer en cykel åt det. Höjd och längd ska kontrolleras. Barnet måste kunna hålla balansen med minst ett ben i marken. Det måste och alltid kunna stanna cykeln och nå båda handtagen även vid fullt styrutslag. En hjälm, helst med grönt spänne, är också ett måste då det är lag på att cyklande barn måste ha det i Sverige. Framför allt när det gäller barn bör säkerheten alltid gå först. Ett bra cykellås är också en god investering.

Barncyklar 12 tum

Denna cykel med stödhjul är för barn som börjar cykla vid 3-5 års ålder eller har en längd mellan 90 och 105 cm. Fokus ligger på säkerhet, därför har dessa cyklar alltid fotbroms. Upprätt körställning och balans är också viktigt. Barnet måste ha rätt storlek på cykeln när den lär sig använda den, annars är det stor risk för vurpor och andra olyckor. När du väljer cykel åt ditt barn bör du därför alltid be om professionell hjälp. Sätt alltid barnets säkerhet främst!

Barncyklar 16 tum

En barncykel på 16 tum är nästa steg efter 12 tum och passar bra för barn i åldern 4-6 eller med en längd på mellan 100 och 120 cm. Barnen börjar nu kunna kontrollera balansen och kan allt mer cykla på egen hand utan stödhjul. Du kan börja med att gradvis höja stödhjulen, till slut kommer du märka att det går att ta bort dem helt och hållet. Från och med denna storlek finns det också växlar, vilket gör cyklandet ännu roligare. Säkerheten sätts dock fortfarande främst, fotbroms, balans och upprätt körställning är därför viktigt. Du bör inte köpa en cykel för barnet att ”växa i”. Barnet kan inte hantera en för stor cykel på rätt sätt och det är stor risk för olyckor. Han eller hon måste alltid kunna hålla balansen, stanna, nå båda handtagen även vid fullt styrutslag samt kunna sätta ner minst ett ben i marken.

Barncyklar 20 tum

När barnet väl lärt sig hålla balansen och cykla ordentligt passar en cykel med hjul på 20 tum bra. Denna typ lämpar sig för barn mellan 6 och 9 eller en längd på 115 till 140 cm. Växlar blir vanligare och vissa modeller har även framdämpare. Säkerheten är fortfarande viktig, därför har cyklarna fotbroms. Upprätt körställning och balans prioriteras. Storleken är här avgörande, barnet måste kunna sätta ner minst en fot, hålla balansen och kunna hålla i styret även vid fullt utslag. En hjälm med rätt storlek är en självklarhet. Dessutom rekommenderas ett godkänt lås så att cykeln täcks av hemförsäkringen, särskilt om barnet själv cyklar till skolan, kompisar eller andra aktiviteter.

Barncyklar 20 tum med utanpåliggande växlar

Från och med 20 tum finns cyklar med handbroms och utanpåliggande växlar, oftast som små mountainbikes.  För att göra cyklingen så rolig som möjligt är rammaterial, växelsystem och dämpare lika dem som finns på vuxencyklar. Barn bör dock ha nått viss mognad sitt cyklande då de inte har fotbroms utan de behöver kunna bromsa kraftfullt med händerna. De kan börja med att köra mountainbikes i skogen med kompisar och eventuellt ha som årets mål att tävla i knatteklassen i den lokala klubben.