Billiga Cyklar Online

Det finns tre olika hjulstorlekar för mountainbikes. 26 tum är den ursprungliga klassiska storleken. I början av 2000-talet blev dock större hjul på 29 tum med populärt då dessa ger större rullmotstånd och bärighet på löst underlag och dessutom gör det lättare att ta sig över rötter, stenar och andra hinder. På senare tid har en hybrid mellan dessa varianter på 27,5 tum blivit allt vanligare, även kallad 650B. Många tror att den kommer att ersätta hjul på 26 tum, redan har stora företag som SCOTT slutat utveckla dessa cyklar i de högre prisklasserna för tävling och träning. I stället går man helt över till hjul på 27,5 och 29 tum.

Vilken hjulstorlek bör jag välja?

Särskilt för mountainbikes är storleken på hjulen det som allra mest avgör upplevelsen och känslan när du väl sitter på cykeln. Det är därför viktigt att du väljer en storlek som passar dina användningsområden och dina behov.

26 tum

Fördelen med det mindre hjulet är att det ger bättre acceleration och dämpning. Även om större hjul kan vara bättre är de begränsande då till exempel ett hjul på 29 tum inte kan ha en slaglängd över 130 mm. Ett hjul på 26 tum har utrymme för större dämpning vilket kan vara att föredra beroende på den terräng du vill köra på. Dessutom är acceleration bättre då ett mindre hjul behöver mindre kraft för att sättas i rullning, det går därför lätt och snabbt.

29 tum

Fördelen med ett större hjul på 29 tum är att det håller högre fart och lättare tar sig över ojämnheter som rötter och stenar. Då hjulet spänner över en större sträcka blir attackvinkeln mindre vilket gör att du kommat att uppleva hinder och ojämnlikheter mindre. Att anläggningsytan är större innebär också att man får bättre grepp på lösa underlag jämfört med ett hjul på 26 tum.

27,5 tum

Fördelen med ett hjul på 27,5 är att det kombinerar fördelarna hos både de större och de mindre hjulen. Storleken är också lämplig för kortare cyklister som vill komma åt fördelarna med ett hjul på 29 tum då geometri och körställning lättare blir anpassad till deras längd. Fråga i butiken för att hjälp med att hitta den storlek som passar dig bäst.

Hardtail

När du väljer mountainbike måste du också hitta en modell med geometri och körställning som passar dig. Dämpningens slaglängd bör också vara passad till de stigar där du kommer att cykla. De vanligaste typerna du kan välja mellan är hardtail och fulldämpad. Vid hardtail är cykeln konventionell baktill men dämpad i framgaffeln. Denna modell är särskilt lämplig för dig som är nybörjare på mountainbike och vill ta dig fram snabbt på till exempel grusvägar eller delta i ett lopp i framtiden.

Fulldämpad

En fulldämpad mountainbike är utrustad med dämpning både framtill och baktill. Slaglängden varierar, från 100 mm som är aktuellt vid långlopp och långlopp, 130 mm som funkar bra på stigar till 150 mm som är lämpligt för enduroliknande förhållanden. En fulldämpad mountainbike är vanligtvis betydligt dyrare än en hardtail. Cyklingen blir dock betydligt behagligare och du orkar ta dig fram länge i tuffare och kuperad terräng med mycket uppförsbackar. Stöter du på stenar och rötter slipper du parera dem, du kan köra på rakt över dem. Cyklingen blir både lättar och roligare.

Träningsmountainbike

Eftersom en mountainbike har en rätt så framåtlutad körställning avlastas korsryggen då en del av vikten läggs på styret. Det ger bland annat bättre kurvgrepp i hjulen. Man kan också trycka mer på pedalerna, får bättre trampkraft och därmed högre fart. För 7000 till 8000 kronor kan du köpa en tränings-MTB av instegsmodell. För något högre pris, 9000 till 10000 kronor, får du en finare cykel och har då också möjlighet att välja hjul på 29 tum som passar bättre på lättare terräng och långlopp. Du bör också reservera 1500 till 2000 kronor utöver cykelns pris till utrustning, det du främst behöver är cykeltröja, cykelbyxor, cykelskor, hjälm och pedaler med SPD-bindning.

En mountainbike fungerar även bra som vardagscykel för pendling och kan utrustas med skärmar och lås. En nackdel är att de rätt så breda däcken ger större rullmotstånd. Detta är dock ett mindre problem om du har en mountainbike med hjul på 29 tum.