Billiga Cyklar Online

Vilken typ av racercykel passar dig?

Instegsracer

Instegsracer är ett bra val om du vill komma igång med träningen eller bara cykla till och från jobbet. Cykeln har en lite mer upprätt körställning och ramar av aluminium vilket gör dem lätta och starka. Fokus ligger på hållbarhet och att man ska få ut det mesta för pengarna, och cykeln lämpar sig såväl för motion som för pendling.

När du letar efter ny cykel är det bra tips att titta på hjulen och ramen. Andra delar av cykeln kommer du sannolikt byta ut på grund av slitage. Viktigast att tänka på är dock att cykeln har rätt storlek, ta därför hjälp av din butik när du köper cykel.

Komfortracer

För dig som vill komma igång med träningen och kanske siktar på ett motionslopp som Vätternrundan är komfortracern ett bra val. Komfortracern har en lite mer upprätt körställning och är anpassad för dig som både vill ha en bra motionscykel och största möjliga komfort. Det kombineras med god prestanda och lägsta möjliga vikt på cykeln. För dig på instegsnivå finns aluminiumram som är båda lätt och starkt. Har du möjlighet att lägga ut mer är carbonram med dämpzoner ett bra tips.

Tävlingsracer

Vill du förbättra din tid på Vätternrundan eller något annat motionslopp eller tänkt cykla på elit- eller tävlingsnivå är de en tävlingsracer du bör välja. Tävlingsracern kombinerar lägsta vikt, maximal prestanda och den senaste teknologin. Körställningen är framåtlutad för att ge maximal aerodynamik och ramen vanligtvis i carbon. Även andra komponenter är så lätta som möjligt och de är ibland till och med testade i formel 1-vindtunnel.

Triathlon

Cyklar för triathlon som även kallas tempocyklar blir allt mer populärt i Sverige. Till skillnad från hos vanliga racercyklar är det tillåtet med framåtlutad körställning och aerobågar för att luftmotståndet ska bli så litet som möjligt. Det är därför riktigt snabba och ett utmärkt komplement till din racercykel eller just vad du behöver för att få bäst tid i ditt startsegment. Dessa slags cyklar kan vara i stort sett hur dyra som helst men för runt 20000 kronor kan du få en bra triathloncykel.

Cyclocross

För dig som vill ha en stryktålig cykel som funkar på alla underlag, till exempel om du vill träna eller pendla under höst och vinter så är Cyclocross eller CX ett bra val. Cyclocross är en tävlingsform som mest körs under vinterhalvåret, det är därför en vidareutveckling av traditionella racercyklar med lätta ramar och komponenter och bockstyre. På en CX har man dock lagt till styrka där det behövs, gjort däck, bromsar, fälgar med mera kraftigare för att klara svårare terräng. Ramen har gjorts bredare vid däcken för att klara lera och smuts. På grund av stryktåliga konstruktionen har de även blivit populära även i städer där de ofta används som pendlingscyklar. Ibland kan crosscyklarna även utrustas med pakethållare och skärmar för att göra dem mer lämpliga för pendling och vardagscyklande.

Gravelbike

En Gravelbike kan beskrivas som en korsning mellan komfortracer och en Cyclocross där man gett plats för breda däck på upp till 40 mm. De breda däcken gör att den klarar de flesta underlag och är stabil även på till exempelvis grusvägar. Särskilt i USA är gravelbikining stort och långa lopp på grusvägar är allt mer uppskattat, på många sätt är man alltså tillbaka där cykelsporten började. Eftersom det är ett trögare underlag blir det tuffare för kroppen och man måste hela tiden ha koll på vägen framför sig för att undvika hål och lösgrus. Cyklingen blir därför mer aktiv, samtidigt som uppleva naturen och den friska luften på landsbygden, långt från storstädernas trafik. En Gravelbike passar även utmärkt för pendling och det finns gott om plats för skärmar och dubbdäck.

Tillbehör

Du bör reservera 1500 till 2000 kronor till utrustning utöver cykelns pris när du köper en racer. Det du främst behöver är cykelbyxa, tröja, handskar, skor, bindningspedaler och hjälm. Beroende på årstiden kan du också -behöva köpa skoskydd, vindjacka samt värmare för armar och ben.