Billiga Cyklar Online

Cykelstorlekar

En av de viktigaste sakerna när du köper en ny cykel är att storleken blir rätt. Här redogörs för vad du behöver tänka på för att storlek på hjul och ram ska bli rätt.

Barn och junior

Storleken på barn- och juniorcyklar bestäms alltid utifrån hjulstorleken. Den minsta storleken är 12 tum, det är den första cykeln barn brukar få och är utrustade med fotbroms, stödhjul och andra hjälpmedel. Fokus ligger på balans och säkerhet. Undvik att köpa en för stor cykel som barnet kan ”växa i” och behålla en säsong extra. Eftersom koordination och balans inte är fullt utvecklade hos barn blir särskilt svårt för det att kontrollera cykeln på ett korrekt sätt som inte storleken stämmer. Risken för olyckor ökar kraftigt.

När du köper cykel till ett barn bör du därför konsultera butikernas experter. Storlekstabeller kan också vara till hjälp för att få en uppfattning om vilken storlek du bör rikta in dig på. Fyra kriterier ska dock vara uppfyllda för att barnet ska kunna hantera cykeln:

  • Håller balansen.
  • Når båda handtag vid fullt styrutslag.
  • Kan stanna cykeln på ett kontrollerat sätt.
  • Kan sätta ner minst ett ben i marken medan han eller hon sitter på sadeln.

Låt alltid barnet provsitta cykeln först och kontrollera att dessa kriterier är uppfyllda.

Vuxna

För vuxencyklar bedöms storleken utifrån ramen, till skillnad från barn- och juniorcyklar. Vanligtvis har man en generell storleksangivelse (som large) och ett mått på ramen i centimeter (till exempel 56 cm). Tum (till exempel 18 tum) förekommer även för mountainbikes. För seniorcyklar är dock systemet spretigt. Olika slags cyklar kräver olika storleker. Dessutom kan varumärken och modeller gradera sina cyklar efter olika system och använda olika mätpunkter.

Vid sidan av detta måste man även ta hänsyn till av cykeln ska användas till och hur ens kropp är byggd, till exempel hur långa benen är i förhållande till överkroppen. Det enda sättet att försäkra sig om att cykeln verkligen har rätt storlek är att provsitta. Stämmer storleken får du en bra körställning och lagom avstånd till styre och trampor. Du får bättre kontroll, undviker ryggont och mer kraft i trampet. Cyklingen blir genast bekvämare och bättre.

Storleksguide

48 cm: 160-169 cm
50 cm: 167-174 cm
52 cm: 172-177 cm
54 cm: 175-182 cm
56 cm: 180-187 cm
58 cm: 185-190 cm
60 cm: 188-195 cm
62 cm: 193-200 cm